Tag: winter

Posts gerelateerd aan winter

De eerste echte winterweek van dit jaar is begonnen en inmiddels is Nederland bedekt onder een laag sneeuw. Naast het feit dat sneeuw veel overlast (op de weg) veroorzaakt, is sneeuw natuurlijk ook gewoon leuk. Maar, hoe ga je veilig(er) de weg op met de fiets? Tips van de Fietsersbond.

Ze kunnen nog zo goed strooien op de wegen, helemaal ijs- en sneeuwvrij kunnen ze de wegen en fietspaden nooit krijgen. Gladde wegen zullen er dus altijd zijn. Gelukkig kun je zelf ook dingen om ongelukken te mijden en om het voor jezelf en voor anderen wat veiliger te krijgen.

  • Zet je zadel lager. Hierdoor kun je beter met je voeten bij de grond, als je steun zoekt wanneer je dreigt te vallen. Tip: markeer de plek waarop [...]
Meer informatie over de invloed van kou op je batterijpakket

Een lage buitentemperatuur heeft invloed op met name batterijpakketten en lcd-displays van elektrische fietsen. Voor bijvoorbeeld Li-ion batterijen heeft dit te maken met de gebruikte chemie die onderhevig is aan temperatuur effecten. Houd er rekening mee dat bij temperaturen onder 10°C dit over het algemeen een langere laadtijd, minder vermogen en minder beschikbare energie betekent.

Energie stroomt minder makkelijk bij kou

Bij de ION® batterijpakketten (zowel Li-ion als NiMH) speelt ook het batterijmanagementsysteem (BMS) een rol. Deze vermindert het vermogen bij lage temperaturen om de levensduur van het batterijpakket te verlengen. De actieradius zal sterk afnemen bij lagere buitentemperaturen. Dit komt doordat de energie in het batterijpakket minder makkelijk stroomt bij kou. Bij temperaturen onder de 10°C moet je rekening houden met 5 tot 20% actieradiusverlies en bij temperaturen onder 0°C kan dit zelfs oplopen tot een afname van 10 tot 30% van de actieradius.

Voorbeeld: als [...]

    Back to top